Uzmanlar, mankenlerin vücut ölçülerinin örnek alınmasını doğru bulmuyor



Yiyerek Zayıflıyorlar
Mankenlerin beslenme uzmanı olarak ünlenen Diyetisyen Gülgün Uzun, 34 beden olmayı istemenin, hatta takıntı haline getirmenin "doğru" olmadığını belirtiyor: "Ben mankenlerin kilolarını ve ölçülerini uluslararası standartlara ulaştırıyorum. Bunu yaparken de kilo verdirtmiyor, fazla yağlarından kurtulmalarını sağlıyorum. Ayrıca kaslarını güçlendirmelerine yardımcı oluyorum. Yemeyerek değil, her şeyi yiyerek ancak miktarını kontrol ederek fazla yağlarından kurtuluyorlar. Mankenlerin boy-kilo oranları standartların altında. Ama bu mesleği yaptıkları için böyle olmak zorundalar. Fakat genç kızlar veya kadınlar mankenleri örnek almasınlar. Onlar gibi olmaya çalışmasınlar."

Dr. Murat Topoğlu
Sağlıkları İçin Zararlı
Akupunktur uzmanı Dr. Murat Topoğlu, 34-36 beden mankenlerin iyi birer örnek olmadığı görüşünde: "Boy ile kilonun orantılı olması gerek. 1.80 metre boyunda bir kızın kilosu 50 olamaz. En az 58 olmalı. Herkes mankenlerin normal kilolarda olmadığını bilmeli. Birçok genç ve orta yaşlı kadın, mankenler gibi olmaya çalışıyor. Bu yanlış. İki çocuk doğurmuş bir kadında hafif bir göbek olması çok normal. Her yaşın olması gereken kilosu vardır. Nasıl fazla kilo sağlık sorunuysa, olması gerekenden az kilo da sağlık sorunu yaratabilir." Topoğlu, mankenlerin aksine Türkiye'de fazla kilolu insanların oranının her geçen gün arttığını, 25 yaşın üstündeki kadınların yüzde 38'inin fazla kilolu olduğunu söylüyor.

Psikolog Ozanser Uğurlu
Mankenler Uyarmalı
Psikolog Ozanser Uğurlu da mankenleri örnek alanları uyarıyor: "Mankenlerin insanların kafalarında bir idol olması ve örnek alınması normal. Mankenler gibi zayıf olmak için sağlıksız yollara başvuranlar bile oluyor, hatta psikolojik sorunlar yaşanabiliyor. Onlar gibi olamayınca da kendilerine olan güvenleri, saygıları azalıyor. Vücudunu beğenmiyor ve doğal olarak hem sosyal hem de ailevi sorunlar yaşıyor. İnsanların mankenleri örnek almalarını önlemek biraz zor ama mankenler bu konuda insanları doğru yönlendirebilir. Zayıf olmalarının mesleklerinin bir gereği olduğunu, bu kilolara sağlıklı yollarla indiklerini ve mankenlik yapmayan insanlar için bu kadar zayıf olmanın doğru olmadığını söylemeliler."

0 yorum: